Viaró ARTS

La bellesa a través de l'art

Viaró ARTS

La bellesa a través de l'art

Eleazar el cuarto Rey Mago (1995)

Tothom es pensa que els Reis Mags són només tres: Melcior, Gaspar i Baltasar; doncs no: en realitat són quatre. El que passa és que el quart rei, Eleazar, es va equivocar d’estrella i en comptes d’arribar a Betlem amb els seus companys d’Orient va estar fent voltes i més voltes pel món  buscant el Nadal.

En el seu camí a través del temps i l’espai Eleazar se’n va anar primer a l’any 2125 però allà la forma de celebrar Nadal era tan artificial i freda que el rei no va quedar gens convençut: si fins i tot es prenien píndoles per experimentar la sensació de felicitat nadalenca!

Tot seguit Eleazar va viatjar fins a finals del segle XX, a una casa com tantes d’altres, però allà es va trobar que la gent estava tan enfeinada amb els seus capricis que ni temps tenia de fer el Pessebre. Les famílies només esperaven l’arribada del Pare Noel -perquè arriba abans que els Reis- i, sobretot, el sorteig de loteria de Nadal: tothom somiava que un cop de sort li canviés la vida, com si allò fos l’únic important.

Estava clar que el Nadal que Eleazar buscava no el trobaria allà. Aixi que el savi mag va recular en el temps i es va plantar a l’any 1240, a les portes del castell d’un rei medieval. Però ni els soldats que hi feien guàrdia -torrats com alls!- ni els consellers de la cort o el propi rei -només preocupats de beure i menjar- oferien cap bon retrat de l’autèntic esperit nadalenc.

Així que, després de tant males experiències, Eleazar es va asseure a la vora d’un camí, cansat, decebut i una mica desanimat. I aleshores va sentir un alegre grup de nois que s’apropava cantant: eren pastorets que anaven a adorar el Messies i li duien regals. Eleazar es va alegrar molt però com que no tenia cap regal va pensar que no podria saludar el Nen Jesús; els pastorets li van dir que no havia de patir: el millor regal som nosaltres mateixos!

Aleshores Eleazar va entendre on és el Nadal: dins nostre, al nostre cor. I com ell ho van entendre també tots els personatges que havia visitat en el seu camí a la recerca del Nadal. I tots junts, seguint els alegres pastors, van fer camí cap al Portal.

 

Todo el mundo cree que los Reyes Magos son sólo tres: Melchor, Gaspar y Baltasar; pues no: en realidad son cuatro. Lo que pasa es que el cuarto rey, Eleazar, se equivocó de estrella y en vez de llegar a Belén con sus compañeros de Oriente estuvo dando vueltas y más vueltas por el mundo buscando la Navidad.

En su camino a través del tiempo y el espacio Eleazar se fue primero al año 2125 pero allí la forma de celebrar la Navidad era tan artificial y fría que el rey no quedó nada convencido: ¡si incluso se tomaban píldoras para experimentar la sensación de felicidad navideña!

A continuación Eleazar viajó hasta finales del siglo XX, en una casa como tantas otras, pero allí vio que la gente estaba tan ocupada con sus caprichos que ni tiempo tenía para hacer el Belén. Las familias sólo esperaban la llegada de Santa Claus -porque llega antes que los Reyes- y, sobre todo, el sorteo de lotería de Navidad: todo el mundo soñaba que un golpe de suerte le cambiara la vida, como si aquello fuera lo único importante.

Estaba claro que la Navidad que Eleazar buscaba no lo encontraría allí. Asi que el sabio mago retrocedió en el tiempo y se plantó en el año 1240, a las puertas del castillo de un rey medieval. Pero ni los soldados que hacían guardia -borrachos como cubas!- ni los consejeros de la corte o el propio rey -sólo preocupados de beber y comer- ofrecían un buen retrato del auténtico espíritu navideño.

Así que, después de tantas malas experiencias, Eleazar se sentó en el borde de un camino, cansado, decepcionado y un poco desanimado. Y entonces oyó a un alegre grupo de chicos que se acercaba cantando: eran pastorcillos que iban a adorar al Mesías y le llevaban regalos. Eleazar se alegró mucho pero como no tenía ningún regalo pensó que no podría saludar al Niño Jesús; los pastorcillos le dijeron que no tenía que sufrir: ¡El mejor regalo somos nosotros mismos!

Entonces Eleazar entendió dónde está la Navidad: dentro de nosotros, en nuestro corazón. Y como él lo entendieron también todos los personajes que había visitado en su camino en busca de la Navidad. Y todos juntos, siguiendo a los alegres pastores, pusieron rumbo al Portal.

Les cançons d'Eleazar

Per descarregar-les: Botó secundari + Guardar enlace como...